Sâmbătă, 12 octombrie 2024, începând cu ora 10:30, va avea loc MARȘUL BICICLIȘTILOR — „Un oraș pentru oameni”, Ediția a II-a, eveniment organizat de ACS Arhivarul, împreună cu Fundația Județeană pentru Tineret Prahova și Asociația Eurospirit, în parteneriat cu Primăria Ploiești, ESVIAR, Club Sportiv Petrolul Ploiești, FRZ Road Academy, CS Conpet Ploiești, GRZ Republic și MenToRise, sub egida programului Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024.
Campania „Un oraș pentru oameni” este marșul deconștientizare a importanței construirii unor piste de biciclete pentru a promova un mijloc de transport alternativ.
Aflată la ediția a doua, campania aduce în atențiacomunității un aspect esențial pentru tineri și pentru toți locuitorii unui oraș modern – dezvoltarea infrastructurii urbane – pistele pentru biciclete și importanța respectării tuturor participanților la trafic. Un oraș pentru oameni implică crearea unui mediu urban prietenos și sustenabil, care să încurajeze interacțiunea socială, să ofere acces facil la servicii și să protejeze mediul înconjurător. De-a lungul timpului, infrastructura urbană s-a adaptat la cerințele și nevoile orașelor în schimbare, iar importanța pistelor de biciclete a devenit din ce în ce mai evidentă.
Creșterea numărului de autovehicule din ultimii ani, stresul cotidian și, nu în ultimul rând, starea precară a infrastructurii rutiere reprezintă elemente care pun în pericol integritatea fizică a tuturor participanților, indiferent că sunt pe două, patru roți sau mai multeși orientat către tineri este mobilitatea. Mijloacele de transport tradiționale, cum ar fi mașinile sau transportul public aglomerat, nu mai sunt opțiuni eficiente sau sustenabile în multe orașe. De aceea, bicicleta reprezintă o alternativă viabilă, mai ales într-o lume în care accentul se pune tot mai mult pe protecția mediului și pe adoptarea unui stil de viață sănătos.
Călătoria cu bicicleta are nu doar funcție distractiv-sportivă. Orașele moderne au înțeles că bicicleta este un mijloc de transport foarte comod și eficient în condițiile urbane, care poate asigura pană la 40% din traficul urban, determinînd astfel o scădere serioasă a presiunii pe rețelele rutiere.
Evenimentul are ca scop principal evidențierea numarului de potențiali beneficiari ai pistelor de biciclete.
Evenimentul este dedicat tuturor ploieștenilor, indiferent de vârstă! Aici găsiți formularul de înscriere și acordul parental pentru minorii însoțiți de un adult: https://drive.google.com/drive/folders/1SBl_y0NRTXJ8rH4MVzB_404MG_Czeozd.
Programul evenimentului este următorul:
TRASEU: pornire spre Piața Eroilor, Bulevardul Republicii – sens giratoriu Caraiman intoarcere – Bulevardul Republicii, Piața Eroilor, Piața Victoriei, Bulevardul Independenței – întoarcere sens giratoiu Monumentul Vânătorilor – Bulevardul Independenței – Piața Victoriei – Esplanada Palatului Culturii.
Traficul bicicletelor participante va ocupa prima bandă a căii de rulare, pentru incomodarea minimă a celorlalți participanți la trafic.
În parcarea Palatului Culturii vom discuta despre importanța sustenabilității, voluntariatului și implicării în comunitate în contextul Ploiești Capitala Tineretului din România. Participanții vor avea ocazia de a se întâlni cu diferite oportunități de voluntariat prin intermediul ONG-urilor participante și de a purta discuții cu reprezentanți ai cluburilor sportive de ciclism.
Campania „Un oraș pentru oameni” are trei componente importante:
•Conștientizare
•Educare și informare
•Networking comunitar în contextul deținerii titlului de Capitala Tineretului din România.
Proiectul Marșul bicicliștilor – „Un oraș pentru oameni” este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.
Asociația Clubul Sportiv Arhivarul este locul unde pasiunea pentru sport prinde viață! Cu o echipă dedicată și antrenori experimentați, ACS Arhivarul oferă copiilor și tinerilor șansa de a-și dezvolta abilitățile sportive, caracterul și încrederea în sine. De la competiții locale de minifotbal la evenimente de handbal și activități comunitare, suntem mai mult decât un club – suntem o familie care crește campioni pe teren și în viață!
Nicoleta Iliescu – Coordonator PR și Comunicare Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024