Un consorțiu format din organizații norvegiene și române a lansat oficial proiectul NORO GREEN CITIES, o inițiativă ambițioasă concepută pentru a promova dezvoltarea urbană inovatoare și sustenabilă. Proiectul este o colaborare între doi parteneri norvegieni, DIH Oceanopolis AS, promotorul proiectului, și Nordic Edge AS, și trei organizații românești, Danube Engineering Hub, CITI Cluster și Institutul de Economie Națională.
Obiectiv și Viziune: NORO GREEN CITIES, care reprezintă Inițiative de Cooperare Verde Norvegiano-Română pentru Inovație și Sustenabilitate Ambientală, își propune să utilizeze tehnologiile digitale și soluțiile smart city pentru a aborda provocările urbane critice. Proiectul se concentrează pe promovarea sustenabilității, îmbunătățirea parteneriatelor public-private și facilitarea tranziției verzi în mediile urbane.
Abordare Inovatoare a Provocărilor Urbane: Proiectul este structurat în două faze cheie. Prima fază pune bazele unor Roadmap-uri Smart City cuprinzătoare prin evaluarea provocărilor urbane actuale, prin angajarea părților interesate și identificarea oportunităților de intervenție. Faza ulterioară se va concentra pe co-crearea acestor roadmap-uri pentru implementarea unor medii urbane reziliente, inclusive și sustenabile.
Parteneriate Strategice și Schimb de Cunoștințe: NORO GREEN CITIES nu se concentrează doar pe implementarea tehnologică, ci subliniază și relațiile bilaterale puternice, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea capacităților între Norvegia și România. Prin aceasta, își propune să creeze un model replicabil de cooperare pe care alte regiuni îl pot adopta.
Încurajarea Comunităților și a Părților Interesate:Abordarea cuprinzătoare a proiectului include o serie de ateliere tematice, evenimente de angajare a părților interesate și activități de cercetare colaborativă. Aceste eforturi sunt concepute pentru a abilita autoritățile locale, afacerile și comunitățile să participe activ și să beneficieze de rezultatele proiectului.
Angajament pentru un Viitor Sustenabil: „Proiectul NORO GREEN CITIES exemplifică angajamentul nostru pentru avansarea sustenabilității urbane și inovației digitale,” a spus Stig Marthinsen, CEO DIH Oceanopolis AS. „Combinând expertiza din Norvegia și România, ne propunem să creăm soluții de impact care pot duce la schimbări semnificative și de lungă durată.”
„Sunt încântată să facem parte din proiectul NORO GREEN CITIES, o inițiativă care ne permite să aplicăm expertiza noastră în inginerie pentru a soluționa provocările urbane reale. Facilitând integrarea soluțiilor inovatoare de inginerie, ne propunem să contribuim semnificativ la sustenabilitatea și transformarea inteligentă a orașelor noastre” a specificat Irina Radulescu, Director, Danube Engineering Hub.
„La CITI Cluster, credem că parteneriatele eficiente între sectorul public și cel privat sunt piatra de temelie a dezvoltării urbane de succes. Proiectul NORO GREEN CITIES ne oferă o platformă unică pentru a valorifica rețeaua noastră și pentru a îmbunătăți colaborarea între sectoarele public și privat. Ne angajăm să ne asigurăm că soluțiile inteligente pentru orașe dezvoltate sunt nu doar inovatoare, ci și adaptate nevoilor și aspirațiilor comunităților noastre”, a spus Dan Lambescu, Director Adjunct, CITI Cluster.
„Institutul de Economie Națională este onorat să-și aducă contribuția cu capacități de cercetare la proiectul NORO GREEN CITIES. Ne vom concentra pe realizarea unor analize economice amănunțite și planificarea urbană sustenabilă pentru a asigura că rezultatele proiectului sunt bazate pe principii economice solide și contribuie pozitiv la economia noastră națională” a precizat Valentina Vasile, Director, Institutul de Economie Națională.
Despre Consorțiul de proiect:
Proiectul NORO GREEN CITIES este finanțat în cadrul „Apelului Deschis pentru Cooperare Bilaterală în Tranziția Verde România și Norvegia, Islanda sau Liechtenstein Fund for Bilateral Relations – SMEs Growth Romania”, reflectând angajamentul comun al Norvegiei și României pentru pionieratul dezvoltării urbane sustenabile.
Partneri:
|
|
|
Supported by a grant from Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA Grants Romania 2014-2021, in the frame of the SME Growth Programme Romania, Open Call for Bilateral Cooperation in the Green Transition Working together for a green, competitive and inclusive Europe