Astăzi îl comemorăm pe Vlad Mușatescu(n. 4mai 1922,Pitești,  – d. 4 martie 1999 la București),  unul dintre cei mai iubiți si apreciați scriitori și umoriști români.

Acesta a delectat publicul român cu creații emblematice precum „Jocurile detectivului Conan”, „De-a v-ați ascunselea”, „De-a puia gaia”, „De-a baba oarba”, „De-a bâza”, „Contratimp” (premiat de USR, în 1981), „Unchiul Andi detectivul și nepoții săi”.

Cărțile sale sunt adesea scrise la persoana întâi, iar faptele, locurile și celelalte personaje sunt inspirate sau luate direct din viața scriitorului. Locurile cele mai iubite de către autor,  reprezentand  Piteștiul natal, Craiova, București și Sinaia s-au bucurat permanent de descrieri amănuțite în creațiile scriitorului.

În 1984, Comuna Tîncăbești fiind „sistematizată” din ordinul tovarășului și celebra fermă agro-literară rasă de pe fața pământului, Vlad și Penke Mușatescu se mută în comuna Găgeni, lîngă Ploiești.

În perioada următoare publică atât la editura Ion Creangă cât și la diverse edituri din Ploiești. Dintre operele apărute în această perioadă putem enumera:

Cei trei veseli năpîrstoci”, „Aventuri aproximative”, volumul II., „Aventuri aproximative”, volumul III și volumul „Expediția Nisetrul 2”, „Oameni de bună credință” – titlul schimbat de cenzură pentru volumul 4 din ciclul „Aventuri aproximative”.

După Revoluție, apar „Unchiul Andi detectivul și nepoții săi, ostrogoții” într-o ediție definitivă la editura PORUS din București,”Patru ostrogoți, unu’ mare și trei mici!”,

În 1995  JURNALUL DE PRAHOVA, săptămânal ploieștean, începe să-i publice fragmente din volumul 5 al „Memoriilor aproximative”. În 1997, la împlinirea vârstei de 75 de ani, i se va acorda titlul de „director de onoare” al publicației.

Ultimii ani de viață i- a trăit la Găgeni, acolo unde școala gimnazială din localitate ii poartă numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.