În perioada 21-31 martie 2025, Ploieștiul devine capitala poeziei, găzduind ediția a XXXV-a a Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”. Evenimentul, organizat de Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale”, aduce în prim-plan moștenirea poetului supranumit „Poetul Necuvintelor”, dar și creația lirică contemporană.

Momente importante ale festivalului

Festivalul a debutat pe 21 martie, de Ziua Internațională a Poeziei, cu o acțiune simbolică în centrul Ploieștiului, unde au fost împărțite flori și semne de carte trecătorilor, într-un gest de celebrare a artei poetice.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente este Concursul județean de recitări „Sub aripa lui Nichita”, ajuns la ediția a XVIII-a. Dedicat liceenilor prahoveni, concursul se desfășoară între 10 și 27 martie, oferind tinerilor talentați ocazia de a-și demonstra măiestria în recitarea poeziei.

În zilele de 28 și 29 martie, iubitorii de literatură sunt invitați la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” și Palatul Culturii, unde vor avea loc lansări de carte. Printre volumele prezentate se numără:

„Dialogurile Atitudini” (2021-2024), coordonat de Dan Gulea, redactor-șef al Revistei „Atitudini”.

„Epitaful nașterii mele” de Viorel Lucian Rădulescu, câștigător al premiului Atitudini.

„Din al inimii preaplin vă mai dăruiesc puțin” de Maria Tudose (Cojocaru) – o incursiune lirică sensibilă în trăirile umane.

„Moartea ca a doua șansă” de Andreea Roxana Mălureanu, marele premiu la Concursul de debut literar „Nichita Stănescu”.

• Antologia „Spălându-ne de lege și-ntâmplare”, rod al Taberei de creație literară „Ion Stratan”.

Pe 30 martie, la Palatul Culturii, Sala „Marea Unire”, are loc conferința „Poezia în contemporaneitate”, unde scriitori, critici literari și iubitori ai poeziei vor dezbate locul acestei arte în societatea actuală.

Omagiul adus lui Nichita Stănescu

Ziua de 31 martie, data nașterii poetului, va fi marcată prin depunerea de flori la bustul lui Nichita Stănescu, în centrul Ploieștiului. Elevii Colegiului Național „Nichita Stănescu” vor susține un moment poetic special, în semn de respect pentru cel care a revoluționat literatura română.

Tot pe 31 martie, în cadrul proiectului „Aproape de Nichita”, profesorii și elevii din liceele prahovene sunt invitați să participe la activități dedicate memoriei marelui poet.

Festivalul Internațional de Poezie „Nichita Stănescu” nu este doar un omagiu adus unui geniu al literaturii române, ci și o platformă de promovare a poeziei contemporane. Prin această ediție aniversară, Ploieștiul demonstrează, încă o dată, că poezia rămâne vie, sensibilă și relevantă în cultura actuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.