Acasă Blog

Fotbal Nations League – Azi joacă ROMÂNIA! “Tricolorii” sunt favoriți și își pot asigura primul loc în grupă la finalul meciului de pe National Arena! România – Kosovo, se va disputa azi, 15 noiembrie 2024, de la ora 21:45

0

România e lider, cu 12 puncte, golaveraj 11-2, în timp ce Kosovo se află pe locul 2, cu 9 puncte, 9 goluri marcate și 4 primite.

Arbitru de centru a fost delegat danezul Morten Krogh. Partida va fi transmisă în direct la tv de Antena 1.

În ultima etapă, care va avea loc pe 18 noiembrie, sunt programate partidele ROMÂNIA – Cipru și Kosovo – Lituania (ambele de la ora 21.45).

Iată întreg lotul convocat de „Il Luce” pentru ultimele două întâlniri ale grupei:

PORTARI
: Florin NIȚĂ (Damac | Arabia Saudită, 28/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 2/0), Răzvan SAVA (Udinese | Italia, 0/0);
FUNDAȘI
: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 25/1), Cristian MANEA (FC Rapid 1923, 25/2), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 25/1), Adrian RUS (Pisa | Italia, 22/1), Andrei BURCĂ (Baniyas | Emiratele Arabe Unite, 35/1), Alexandru PAȘCANU (FC Rapid 1923, 0/0), Matei ILIE (CFR Cluj, 0/0), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 42/2);
MIJLOCAȘI:
 Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 20/0), Marius MARIN (Pisa | Italia, 26/0), Răzvan MARIN (Cagliari | Italia, 63/9), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 78/15), Darius OLARU (FCSB, 24/0), Adrian ȘUT (FCSB, 2/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 32/9), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 28/5), Ianis HAGI (Rangers | Scoția, 43/5), Florinel COMAN (Al Gharafa | Qatar, 19/1), Alexandru MITRIȚĂ (Universitatea Craiova, 20/4), David MICULESCU (FCSB, 0/0);
ATACANȚI:
 Denis DRĂGUȘ (Trabzonspor | Turcia, 19/5), Denis ALIBEC (Farul Constanța, 40/5), Daniel BÎRLIGEA (FCSB, 2/0).

România va fi încurajată de 40.000 de spectatori, un sector de 3000 de locuri fiind închis din cauza comportamentului neadecvat al unor fani la meciul cu Lituania, de pe 9 septembrie.

Au fost incidente și la precedentul duel de acasă cu naționala Kosovo, din preliminariile CE 2024, când ai noștri au învins cu 2-0, scandalul ajungând la UEFA. O recidivă ne-ar putea costa o sancțiune aspră.

Derby în Ghencea! FCSB – PETROLUL se va disputa astăzi, 21 septembrie, începând cu ora 21:30, în cadrul rundei a 10-a din Superliga României

0

Derby-ul etapei a 10-a a SuperLigii 2024-2025 se joacă la București, în Ghencea, între campioana en-titre și „Lupii Galbeni”. Meciul va fi transmis de Digisport 1, Prima Sport 1 și Look Plus.

“Lupii Galbeni” ocupă locul al șaselea în ierarhia Superligii României. Prahovenii au acumulat 14 puncte în cele 9 meciuri și se află la 7 puncte în spatele liderului „U” Cluj.

Petrolul Ploiești a suferit prima și singura înfrângere a acestui sezon, pe 21 iulie, în disputa Dinamo București (scor 4-1). Echipa și-a îmbunătățit apoi considerabil jocul și a ajuns la 8 partide consecutive fără eșec.

“Suntem într-o formă bună” – Sanjin Alagic

“Așteptăm cu nerăbdare acest meci! Întâlnim un adversar valoros, poate nu în cea mai bună formă în acest sezon, cel puțin în meciurile din Superliga, dar, cred eu, FCSB este echipa cu cea mai bună calitate individual a jucătorilor. În acelasi timp, și noi suntem într-o formă bună, avem o serie de meciuri fără înfrângere și pot să spun că ne-am pregătit foarte bine în această perioadă și, în mod cert, ne vom lupta pentru un rezultat pozitiv”, a spus Sanjin Alagic, antrenorul „galben-albaștrilor”.

“Nu mergem la București să ne predăm, ci vom da tot ceea ce avem mai bun ca să câștigăm puncte! Este important să avem încredere în noi, iar prestațiile anterioare ne dau speranțe că putem face un joc foarte bun și de această dată. Ne-am antrenat bine, am indentificat și anumite puncte vulnerabile ale adversarului, pe care sperăm să le speculăm, și suntem pregătiți să arătăm ca o echipă puternică, care știe ce vrea, și să obținem cât mai mult posibil din acest meci”, a adăugat tehnicianul bosniac.

Echipe probabile:

FCSB: Tarnovanu, Cretu, Ngezana, Mihai Popescu, Radunovic, Sut, Olaru, Tanase, Baluta, Birligea, Octavian Popescu.

Petrolul: Zima – Ricardinho, Papp, Huja, Dumitriu – Keita, Rădulescu, Fabricio, Jyry, Grozav – Tudorie.

Partida va fi condusă de o brigadă alcătuită din Rareș Vidican (Satu Mare) – Adrian Vornicu (Iași) și Marius Marchidanu (Brăila). Rezervă: Valentin Porumbel (Oltenița). Arbitru VAR: Sorin Costreie (Voluntari). Arbitru AVAR: Mircea Orbuleț (București). Observatori: Iosif Olah (Sf. Gheorghe) și Mircea Călin (București).

Sursă foto — FC Petrolul
– Contrast Media Production

Între apocalipsă și rațiune. De ce trebuie oprit dezastrul din Orient!

În zorii istoriei sale, omenirea a traversat războaie, cataclisme și întuneric, iar fiecare generație a fost convinsă că trăiește în preajma sfârșitului lumii. Astăzi, însă, omenirea are capacitatea tehnologică de a-și provoca singură acest sfârșit, nu printr-o alegorie biblică sau un cataclism natural, ci prin decizii politice nechibzuite și confruntări militare de proporții imposibil de controlat. Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, în relația tensionată dintre Israel și Iran, are toate ingredientele unei tragedii planetare care se poate dezlănțui într-o singură noapte.

Să nu ne amăgim: conflictul latent dintre cele două puteri nu mai este de mult doar o dispută regională. Este o încleștare de orgolii geopolitice, revendicări religioase, temeri existențiale și interese economice globale. Pe de o parte, Israelul, un stat cu o poziție strategică fragilă, înconjurat de state ostile și dependent de un sistem militar de apărare și de lovituri preventive. Pe de altă parte, Iranul, moștenitorul civilizației persane, cu un teritoriu vast, un relief imposibil de cucerit militar, o capacitate industrială de război în expansiune și un arsenal de rachete și drone convenționale care, lansate simultan, ar putea face imposibilă orice apărare umană.

Ceea ce este dramatic nu este doar faptul că ambele tabere se pregătesc pentru război, ci că, pentru prima dată în istoria modernă, există scenarii plauzibile în care un atac masiv iranian, cu zeci de mii de drone și peste o mie de rachete hipersonice, ar putea străpunge scuturile antirachetă israeliene. Într-un astfel de scenariu, reactorul nuclear de la Dimona, centrele de comandă, aeroporturile militare, rezervele de combustibil și infrastructura electrică ar deveni ținte prioritare, iar chiar și o interceptare de 60-70% din aceste atacuri ar însemna un dezastru. Radiații, contaminare, prăbușirea sistemelor de sănătate, de apă și de aprovizionare cu alimente, milioane de oameni refugiați în subsoluri și adăposturi, iar, pe fondul acestui haos, un contraatac israelian care nu ar mai putea fi convențional.

Israelul, o țară cu mai puțin de 22.000 de kilometri pătrați, nu poate supraviețui unei lovituri masive asupra teritoriului său fără a riposta nuclear, iar un astfel de deznodământ ar transforma Orientul Mijlociu într-un teritoriu nelocuibil pentru generații. Ar fi suficientă distrugerea câtorva reactoare și utilizarea armelor atomice tactice pentru ca radiațiile să se propage în tot Levantul, afectând Iordania, Siria, Libanul, Irakul și chiar sudul Europei, cu efecte climatice și biologice imposibil de estimat pe termen lung.

În acest context, chemările la diplomație nu mai sunt un lux al diplomaților de carieră sau al oamenilor de cancelarie. Sunt o necesitate de supraviețuire. Nu putem și nu trebuie să lăsăm logica armelor să decidă destinul unei regiuni și, implicit, al planetei. Nu există învingători într-un asemenea război. Există doar supraviețuitori mutilați de pierderi, cu orașe ruinate, culturi distruse, economii prăbușite și un Orient Mijlociu în care conflictele religioase și revanșardismul ar continua decenii la rând, generând valuri uriașe de refugiați, terorism și dezechilibru global.

Trebuie spus răspicat: scenariul unui atac simultan cu zeci de mii de drone, rachete și rachete hipersonice nu este science-fiction. Este în planurile ambelor părți. Iranul dispune de o industrie militară care a demonstrat deja capacitatea de a satura sistemele defensive israeliene, iar Israelul, chiar cu tehnologiile Arrow, David’s Sling și Iron Dome, nu poate intercepta totul, mai ales când amenințarea vine simultan pe mai multe straturi, de la drone de joasă altitudine până la rachete de croazieră și hipersonice. Faptul că până acum nu s-a produs acest dezastru se datorează doar echilibrului fragil de descurajare și diplomației tacite.

Acum, mai mult ca niciodată, este timpul ca vocile rațiunii să se facă auzite. Să existe negocieri reale, oneste, mediate de state care înțeleg consecințele. Trebuie acceptată ideea că pacea imperfectă este preferabilă unui război perfect, că opiniile religioase, istorice și politice trebuie să conviețuiască în același spațiu, iar diferențele ireconciliabile să nu fie rezolvate prin arme. În caz contrar, vom deveni, în cel mai bun caz, martorii propriei prăbușiri.

Aceasta nu este doar o problemă a Orientului Mijlociu. Este problema umanității. De la București la Beijing, de la Washington la Moscova, lumea întreagă va fi afectată de prăbușirea ordinii în Levant. Se impune, deci, luciditate, responsabilitate și curajul de a opri spirala violenței înainte ca butonul ireversibil al distrugerii să fie apăsat. Istoria va judeca nu pe cei care au negociat pacea, ci pe cei care au refuzat să o încerce.

De aceea, îndemn pe toți liderii politici, religioși și militari ai momentului să nu se lase pradă dorinței de răzbunare, ci să privească dincolo de generația lor, înspre viitorul copiilor acestei lumi. Nu există apărare eficientă împotriva nebuniei. Dar există rațiune, iar cât timp mai există această scânteie, avem datoria să o păstrăm aprinsă.

Ninel Peia

Senator al României

Chestor al Senatului

Primăria Ploiești s-a supărat pe proprietarii de terenuri și clădiri neîngrijite

0

Aproximativ 200 de notificări au fost trimise de către Primăria Ploiești proprietarilor de terenuri și clădiri neîngrijite din municipiu, printre aceștia fiind și mari companii.

‘Am semnat 190 de notificări adresate proprietarilor de terenuri și clădiri neîngrijite, prin care solicităm ca până la data de 30 noiembrie să fie efectuate lucrările necesare de întreținere și îngrijire’, a scris primarul din Ploiești, Mihai Polițeanu, vineri, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, printre proprietarii terenurilor neîngrijite sunt, de exemplu, Compania de Transport Feroviar București, European Rail Transport Feroviar SRL, Grup Transport Feroviar SA, Rafinăria Astra Romana SA sau TMUCB SA București.

Vezi și VIDEO | Medicul cardiolog Marian Albu îl votează pe Bogdan Nica, candidatul PNL la Primăria Ploiești

‘Îi rog pe doamnele și domnii notificați să respecte orașul în care fac afaceri și/sau în care trăiesc. Dacă nu, îi va costa. Aceste măsuri vizează îmbunătățirea aspectului urban și creșterea siguranței și confortului pentru toți ploieștenii. Nerespectarea termenului și a măsurilor dispuse va atrage aplicarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv majorarea impozitului pe clădiri și terenuri cu până la 500%’, mai spune primarul. 

Mihai Polițeanu – Am semnat 190 de notificări adresate… | Facebook

Zbor întârziat? UE vrea să reducă despăgubirile și să crească timpul de așteptare

0

Uniunea Europeană intenționează să modifice regulile care reglementează acordarea despăgubirilor pentru întârzierile zborurilor, o decizie care ar putea reduce semnificativ numărul și valoarea sumelor plătite de companiile aeriene pasagerilor. După 12 ani de negocieri, statele membre ale UE au ajuns la un acord pentru a extinde timpul de așteptare necesar înainte ca un pasager să poată solicita despăgubiri.

Zbor întârziat? UE vrea să reducă despăgubirile și să crească timpul de așteptare

Conform noilor propuneri, despăgubirile pentru zborurile pe distanțe scurte vor putea fi cerute doar dacă întârzierea este de cel puțin 4 ore, iar pentru zborurile lungi, pragul va fi de 6 ore. În prezent, pasagerii au dreptul la compensații dacă zborul lor întârzie cu mai mult de 3 ore.

Modificările vin și cu unele ajustări în cuantumul despăgubirilor: pentru zborurile pe distanțe scurte, suma crește ușor de la 250 la 300 de euro, însă pentru cele pe distanțe lungi, compensația scade de la 600 la 500 de euro.

Pe lângă schimbările privind întârzierile, au fost agreate și alte măsuri menite să îmbunătățească drepturile pasagerilor. Printre acestea se numără digitalizarea procesului de solicitare a despăgubirilor, limitarea motivelor pentru care o companie aeriană poate refuza rambursarea, obligativitatea de a oferi redirecționare și cazare în caz de întârzieri mari, precum și consolidarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Reforma acestor reguli a fost propusă inițial de Comisia Europeană în 2013, dar abia acum statele membre au ajuns la un acord privind noile condiții.

Industria aeriană, reprezentată de organizația Airlines for Europe (A4E), care include companii precum Lufthansa, Air France-KLM și Ryanair, susține că noile praguri de întârziere ar oferi operatorilor o șansă reală de a preveni anulările. A4E afirmă că aproximativ 70% dintre zborurile care ajung să fie anulate ar putea fi salvate dacă pragul ar fi de 5 ore, ceea ce ar însemna beneficii pentru circa 10 milioane de pasageri anual.

Cu toate acestea, nu toți sunt de acord cu aceste modificări. Comisia Europeană propusese inițial praguri și mai mari: 5 ore pentru zborurile scurte și 9 ore pentru cele lungi. Însă, din motive politice, multe țări au ezitat să susțină ideea că pasagerii vor pierde din drepturi. Germania și Spania s-au opus ferm majorării limitelor, iar Partidul Popular European a avertizat că reducerea compensațiilor ar fi „un pas în direcția greșită”.

„Rambursarea după o întârziere de trei ore a fost standardul timp de mulți ani și așa ar trebui să rămână”, au transmis parlamentarii germani din PPE. Un diplomat european a comentat că „niciun politician nu vrea să spună public că pasagerii trebuie să aștepte peste 4 ore pentru a fi despăgubiți”.

Urmează ca aceste propuneri să fie negociate cu Parlamentul European înainte de a deveni lege.

E incredibil ce se întâmplă la Praid. Ministru: Directorii trebuie demiși imediat!

0

Vicepremierul Tánczos Barna afirmă că a cerut demiterea directorilor de la Salrom şi Apele Române, după cele întâmplate la Salina Praid. ”Cele două companii se ceartă între ele, ignoră deciziile experţilor, lasă zeci de mii de oameni fără apă şi agravează şi mai mult daunele provocate mediului”, arată el.

”În cadrul şedinţei de Guvern de astăzi, am cerut demiterea directorilor de la Salrom şi Apele Române. Este inacceptabil ce s-a întâmplat ieri la Praid! În timp ce, la faţa locului, reprezentanţii ministerelor, experţi internaţionali, autorităţile pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile locale lucrează pentru a proteja populaţia şi a găsi cele mai bune soluţii pentru gestionarea dezastrului minier, la Bucureşti Guvernul a acordat sprijin financiar imediat pentru cei care trăiesc din turism, iar organizaţii civile şi oameni simpli au început să doneze pentru a-i ajuta pe localnici. Între timp, cele două companii se ceartă între ele, ignoră deciziile experţilor, lasă zeci de mii de oameni fără apă şi agravează şi mai mult daunele provocate mediului”, a afirmat Tanczos Barna, joi, într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că la conducerea celor două companii trebuie numite persoane care pot gestiona situaţia. ”Această iresponsabilitate nu poate rămâne fără consecinţe – trebuie traşi la răspundere cei care au greşit. De aceea, am cerut astăzi colegilor din Guvern să ia măsurile necesare pentru ca directorii celor două companii să fie demişi imediat şi să fie numiţi în locul lor oameni care pot ţine situaţia sub control. Praid nu va fi lăsat singur — nu vom permite nimănui să pună în pericol siguranţa locuitorilor, alimentarea cu apă şi resursele naturale ale regiunii!”, a conchis Tanczos.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş s-a reunit din nou, miercuri, după ce s-au constatat creşteri ale salinităţii apei în râul Târnava Mică, generată de infiltraţiile masive din zona Salinei Praid. 

”S-a luat măsura evacuării unui debit de 5 mc/secundă din barajul Bezid pentru următoarele ore şi la nevoie se va creşte la valoarea de 10 mc/secundă (dacă situaţia impune)”, a transmis Prefectura Mureş, în urma şedinţei CJSU.

De asemenea, potrivit sursei citate, distribuirea apei potabile continuă în regim de urgenţă, cu implicarea autorităţilor locale şi a echipelor de intervenţie în special pentru bătrâni, copii, bolnavi, iar pentru ceilalţi cetăţeni prin punctele de alimentare cu apă instituie de SC Aquaserv SA cu sprijinul autorităţilor publice locale.

”Apa din reţeaua publică şi din sursele actuale NU este considerată adecvată pentru adăparea animalelor, fapt pentru care începând cu data de 12.06.2025. se vor relua transporturile de apă pentru animale cu cisterne din dotare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” Mureş”, arăta Prefectura.

În plus, autorităţile avertizau că ”există riscul iminent de a se opri uzinele de apă de la Fântânele (în următoarele ore) şi Târnăveni (în cursul zilei de joi)” şi recomandau populaţiei din zonele deservite de cele două uzine de apă (municipiul Târnăveni, comunele Adămuş, Băgaciu, Fântânele şi Găneşti) să facă stocuri de apă potabilă pentru consum şi uz casnic, ca măsură de prevenţie.

Joi, ISU Mureş a anunţat că furnizarea apei în reţeaua publică va fi sistată, în cursul zilei de joi, în municipiul Târnăveni şi în comunele Găneşti şi Băgaciu. 

Totodată, populaţia este sfătuită să nu consume peştii morţi din apele curgătoare.

La începutul lunii, autorităţile din judeţul Mureş au cerut instituirea stării de alertă pentru mai multe localităţi din judeţ, inclusiv municipiul Târnăveni, fiind afectaţi circa 39.000 de oameni.

”Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă informează că, în urma infiltraţiilor masive de apă din pârâul Corund, Salina Praid a fost complet inundată, iar activitatea acesteia a fost închisă definitiv în data de 29 mai 2025. Acest incident a afectat echilibrul hidrogeologic din zonă, iar ca efect secundar, s-a constatat o creştere a salinităţii în apa râului Târnava Mică. Această sursă deserveşte aproximativ 39.000 de persoane, iar specialiştii monitorizează în mod continuu calitatea apei”, a transmis atunci Prefectura Mureş.

Psihologia investitorului. Cum îți controlezi emoțiile când piața scade. Episodul 7

0

investitii

Episodul 1Episodul 2Episodul 3Episodul 4, Episodul 5, Episodul 6

Cum îți controlezi emoțiile când piața scade? Descoperă strategii eficiente pentru a investi disciplinat și cu încredere, chiar și în vremuri dificile.

Investițiile pe termen lung sunt un maraton, nu o cursă de viteză. Totuși, în momentele de volatilitate, chiar și cei mai experimentați investitori pot fi copleșiți de emoții. Cum gestionezi aceste momente? Cum îți controlezi frica și eviți greșelile dictate de panică? Acest episod explorează cum să rămâi calm și disciplinat când piețele devin instabile.

1. Ce faci când piața scade?

Scăderile fac parte din viața unui investitor. Deși sunt normale, pot fi stresante, mai ales pentru începători. Mulți sunt tentați să vândă când piața scade, dar vânzarea din panică înseamnă adesea realizarea pierderilor. Istoric, piețele se recuperează, iar cei care rămân cu investițiile au șanse să profite de reveniri.

Recomandări:

  • Nu reacționa impulsiv: Scăderile sunt temporare. Pot fi oportunități de cumpărare.
  • Verifică-ți portofoliul: Evaluează-ți investițiile și vezi dacă strategia ta pe termen lung mai este validă.

2. FOMO și panica – Cum îți controlezi frica de a rata o oportunitate

FOMO (Fear of Missing Out) este o capcană mentală periculoasă. Când piața scade sau crește brusc, mulți investitori intră în joc din teamă de a nu rata momentul “perfect”. Acest comportament impulsiv poate duce la decizii greșite.

Cum eviți FOMO:

  • Respectă-ți strategia: Nu te abate de la planul pe termen lung.
  • Informează-te: Cu cât știi mai multe, cu atât vei lua decizii raționale.

3. Disciplina și răbdarea – ingredientele succesului

Reacțiile emoționale pot sabota un plan bun. Investițiile nu sunt o metodă de îmbogățire rapidă, ci un proces de acumulare pe termen lung.

Cum îți menții disciplina:

  • Stabilește obiective clare: Definește ce vrei să obții și urmează un plan.
  • Automatizeaza economiile: Contribuțiile automate elimină tentația de a reacționa la fiecare mișcare a pieței.

4. Cum rămâi calm în fața volatilității

Volatilitatea este normală. Important e să rămâi ancorat în planul tău.

Sfaturi pentru liniște mentală:

  • Nu urmări zilnic piețele: Fluctuațiile de zi cu zi pot amplifica stresul.
  • Concentrează-te pe termen lung: Evită deciziile pe fond emoțional.

Concluzie: Psihologia investitorului decide rezultatele pe termen lung

Fie că e vorba de frică, panică sau FOMO, emoțiile sunt cele mai mari capcane în investiții. Investitorii de succes își controlează reacțiile și își respectă strategia indiferent de contextul pieței. Cu răbdare, disciplină și o viziune clară, poți trece cu bine peste volatilitate și să-ți atingi obiectivele financiare.

Episodul 1Episodul 2Episodul 3Episodul 4, Episodul 5, Episodul 6

My (Big) Book of Mending the World – expoziție pe care o puteți vizita din 14 iunie

0

În perioada 13-30 iunie 2025, Galeria Foișor a Centrului de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, va găzdui expoziția „My (Big) Book of Mending the World” – Disertație / Master 2025 | Arte Textile Ambientale, student autor Ioana Ciuciulică, coordonator Prof. lect. univ. dr. Iulia Toma.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 14 iunie 2025, ora 17:00.

„ Vrei să acționezi, să începi să repari. Analizezi lumea din jur, încercând să înțelegi cauza tuturor relelor, cauți vinovatul, vrei să găsești motivul pentru care lucrurile nu par a fi în regulă, iar pe oameni îi simți ciudați. Vrei să afli de ce lumea se prăbușește și de ce trăiești într-o scenă de deschidere constantă a unui film apocaliptic.
Începi cu lucruri mari, în speranța că, identificând o singură cauză majoră a tuturor lucrurilor pe care le simți anapoda, repararea se face o dată pentru totdeauna și cu toții ne putem întoarce la viața de dinainte (deși nu aș putea defini exact ce este acest „înainte”)

Cauți și sari de la un lucru la altul și descoperi o mulțime de lucruri care sunt greșite, dar și o mulțime de lucruri bune, o mulțime de oameni care luptă aceeași luptă, multe reparații și, de asemenea, practici bune și oneste. Totuși, nu te simți liniștit. Parcă repararea nu vine suficient de curând, nu este de ajuns, lumea se prăbușește exact când apare soluția și nu mai este timp pentru a o pune în practică.
Te întrebi: „A fost întotdeauna așa? Este aceasta căutarea umană care se desfășoară de la nașterea omenirii?” Simți atât frică, cât și speranță că așa este. Te temi că am fost întotdeauna atât de nesăbuiți, fără să știm exact ce facem. Speri că acest sentiment este doar un mod uman de exprimare a nevoii de îmbunătățire, de progres, de cucerire – ceea ce a făcut ca omenirea să caute dincolo de limite – și că lumea nu este tocmai condamnată.
În toată această căutare frenetică, privești într-un ciob de sticlă reflectorizantă și începi să pui la îndoială că lumea (exterioară) este cea care trebuie reparată.”

Ioana Ciuciulică, student

Evenimentul este accesibilizat pentru persoane cu dizabilități auditive.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, între orele 10:00-19:00.

Fructele și călătoriile cu trenul, în topul scumpirilor din luna mai 2025

0

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent un raport care arată că, în luna mai 2025, cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la fructe, proaspete sau conservate, și la transportul feroviar.

Fructele și călătoriile cu trenul, în topul scumpirilor din luna mai 2025

Fructele proaspete s-au scumpit cu 18,88%, urmate de fructele și conservele din fructe, cu 17,80%, citricele și alte fructe meridionale, cu 17,34%, și transportul cu trenul, cu 16,92%.

Per ansamblu, prețurile produselor alimentare au crescut cu 6,53% în mai 2025 comparativ cu mai 2024. Cele mai mari majorări au fost la fructe proaspete (18,88%), conserve din fructe (17,80%) și citrice (17,34%). Singurul produs alimentar care s-a ieftinit în această perioadă a fost zahărul, cu o scădere de 4,8%.

Comparativ cu luna aprilie 2025, cele mai mari scumpiri s-au observat la cartofi (9,89%), fructe proaspete (7,48%) și conserve din fructe (6,36%). În schimb, ouăle s-au ieftinit cu 0,72%, laptele de vacă cu 0,19%, iar laptele în general cu 0,07%.

În sectorul mărfurilor nealimentare, cele mai semnificative creșteri față de mai 2024 au fost la energia termică (+13,63%), diverse alte produse nealimentare (+7,34%), tricotaje (+7,33%), publicații tipărite (+7,20%) și gaze (+7,12%). În acest segment nu au fost înregistrate ieftiniri.

Comparativ cu luna aprilie, în mai 2025, gazele au înregistrat o creștere de 2,36%, articolele de îmbrăcăminte cu 0,68%, iar produsele de galanterie, pasmanterie și mercerie cu 0,60%. Totodată, s-au observat reduceri de preț la energia electrică (-1,93%), combustibili (-0,43%) și pachetul format din energie electrică, gaze și încălzire centrală (-0,19%).

În ceea ce privește serviciile, cele mai mari creșteri anuale s-au înregistrat la transportul cu trenul (+16,92%), servicii de igienă și cosmetică (+14,16%) și la utilitățile publice – apă, canal și salubritate (+11,81%). Pe de altă parte, au scăzut tarifele pentru transportul aerian (-10,53%), serviciile de telefonie (-2,96%) și serviciile poștale și de telecomunicații (-0,52%).

Față de luna aprilie, în mai au crescut tarifele pentru telefonie (+1,92%), chirii (+1,13%) și servicii poștale și de telecomunicații (+1,12%). Singura scădere a fost înregistrată la transportul aerian, cu 1,68%.

În ansamblu, rata anuală a inflației a ajuns în mai 2025 la 5,45%, în creștere față de 4,9% în aprilie. Potrivit INS, acest avans a fost determinat de scumpirile la servicii (+7,09%), produse alimentare (+6,53%) și bunuri nealimentare (+4%).

Târg de Artă cu obiecte lucrate manual de copii, la Școala din Măgurele, sufletul satului strâns laolaltă!

0

Astăzi, într-o după-amiază călduroasă de iunie, sufletul satului s-a adunat în curtea Școlii din Măgurele pentru a organiza un târg autentic de produse și obiecte lucrate manual. 

Îmi place să spun sufletul satului, pentru că toată suflarea comunității din Măgurele, cu mic cu mare, copii, părinți, profesori, preoți și autorități locale, se mobilizează pentru a petrece, nu a organiza evenimente formale. 

Am mai simțit aceste trăiri sincere, cu voie bună și bucurie, la Prepelița, în raionul Sîngerei, din Republica Moldova, acolo unde cu ocazia înfrățirii cu comuna Măgurele din Prahova, comunitatea s-a mobilizat pentru a organiza un eveniment spectaculos, o primire călduroasă pentru frații români din Măgurele. 

O vorbă din popor zice că cine se aseamănă se adună sau că nimic nu este întâmplător. Vasilică Diaconu, primarul din Măgurele înțelege să pună pe primul loc comunitatea și susține toate proiectele educaționale ale Școlii Gimnaziale Măgurele.

Dar să revin la Târgul de Artă intitulat “Cufărul Dorințelor”, cu produse și obiecte lucrate manual de copii, acest eveniment organizat de Şcoala Gimnazială din Măgurele în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Traian Săvulescu”, din Comuna Izvoarele, cu Şcoala Gimnazială, din Satul Măneciu Pământeni cu Şcoala Gimnazială, din Comuna Cocorăștii Colț, cu Liceul Teoretic Aurel Vlaicu, din Oraş Breaza, cu Şcoala Gimnaziala, din Comuna Vâlcănești, cu Şcoala Gimnazială, din Comuna Gura Vitioarei, care a strâns laolaltă, prin creație, generația de mâine a acestor comunități prahovene, implicate în proiect.

Elevii din aceste localități, îndrumați de profesorii lor, dar și de părinți, au lucrat cu migală produsele pe care le-au prezentat cu entuziasm la târg. 

Știm că omul sfințește locul, și, tot de la Măgurele aflăm de un obicei să zicem de pionierat, care pe noi ne-a umplut de speranța unor vremuri mai bune, a unor oameni de mâine, aplecați spre Dumnezeu. 1 iunie, Ziua Copilului petrecută de copii în sânul bisericii din Măgurele.

Inițiativă lăudabilă a preotului Victor Cojocaru și a Claudiei Iliescu, directorul Școlii Gimnaziale Măgurele, care au reușit să insufle copiilor dorința de a merge la biserică, prin puterea exemplului. 

Avem 3 piloni de sprijin pentru copiii și întreaga comunitatea din Măgurele și anume Școala, Biserica și Primăria, instituții care au înțeles că investind în educația copiilor de azi, pun umărul la sănătatea generației de mâine.

Și pentru că prima ediție a Târgulului  de Artă intitulat “Cufărul Dorințelor” organizat pe 12 iunie la Măgurele s-a bucurat de un număr mare de participanți și de o asemena atmosferă, organizatorii promit că ediția următoare va avea loc la Vâlcănești.

Termo Ploiești investește în modernizarea CET Brazi: Trei cazane noi de apă fierbinte pentru o termoficare mai eficientă

0

Operatorul de termoficare al Ploieștiului, Termo Ploiești, a demarat recent o procedură importantă pentru achiziția a trei cazane de apă fierbinte (CAF) de ultimă generație, destinate centralei electrice de termoficare (CET) Brazi. Această investiție, estimată la 13 milioane de lei (fără TVA), reprezintă un pas esențial pentru modernizarea sistemului centralizat de furnizare a energiei termice din municipiu, care se confruntă cu echipamente depășite tehnologic și uzură avansată.

Trei cazane moderne pentru o capacitate termică de 90 MWt

Potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), cele trei cazane de apă fierbinte vor avea o putere termică totală instalată de 90 MWt, fiind formate din trei unități identice, fiecare cu o capacitate de 30 MWt. Acestea vor contribui semnificativ la cantitatea de energie termică necesară pentru alimentarea centralizată a Ploieștiului, asigurând o funcționare mai stabilă și mai eficientă a sistemului de termoficare.

„Energia termică produsă de CAF-uri va constitui un aport la cantitatea de energie termică necesară în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al Municipiului Ploiești”, au precizat reprezentanții Termo Ploiești. Ei au subliniat că actuala centrală CET Brazi funcționează cu instalații învechite, aflate în afara duratei normate de viață, ceea ce duce la un regim nesigur de operare. În prezent, centrala mai dispune de un singur cazan de apă fierbinte, cu o capacitate de 100 Gcal/h, care funcționează discontinuu din cauza avariilor frecvente cauzate de uzură.

Beneficii imediate: costuri mai mici și poluare redusă

Achiziția celor trei cazane noi vine ca o soluție urgentă pentru înlocuirea sau suplimentarea echipamentelor existente, care nu mai pot garanta o funcționare continuă și eficientă. Noile cazane vor fi moderne, cu un grad redus de poluare, eficiență energetică superioară și randament îmbunătățit. Un efect direct al acestei investiții va fi reducerea costurilor de producție a energiei termice, ceea ce ar putea duce la scăderea tarifelor pentru consumatorii ploieșteni.

Reparațiile la cazanul existent, cum ar fi înlocuirea instalației de ardere sau a suprafețelor de schimb de căldură, sunt costisitoare, de lungă durată și oferă doar soluții temporare. „Repararea nu poate decât să amâne pentru scurt timp necesitatea absolută a unei investiții noi pentru a asigura funcționarea”, se arată în anunțul SEAP.

Finanțare condiționată și termen pentru oferte

Contractul pentru achiziția celor trei cazane este unul cu clauză suspensivă, ceea ce înseamnă că semnarea acestuia depinde de obținerea finanțării din fonduri rambursabile interne. Angajarea cheltuielilor trebuie să respecte legislația privind finanțele publice, iar contractul va fi încheiat doar dacă aceste condiții sunt îndeplinite.

Ofertele pentru această licitație sunt așteptate până la data de 27 iunie 2025, urmând ca Termo Ploiești să selecteze furnizorul care va livra și instala noile cazane.

Un pas spre un sistem de termoficare modern

Această investiție reprezintă un efort semnificativ al autorităților locale și al operatorului Termo Ploiești pentru a asigura continuitatea și calitatea serviciului de termoficare în Ploiești. Prin înlocuirea echipamentelor învechite cu tehnologii moderne, municipiul face un pas important spre un sistem de încălzire mai eficient, mai puțin poluant și mai accesibil pentru cetățeni.

Modernizarea CET Brazi este o necesitate stringentă, iar achiziția celor trei cazane de apă fierbinte ar putea marca începutul unei noi etape în furnizarea energiei termice în Ploiești, cu beneficii atât pentru consumatori, cât și pentru mediu.

Povestea Sweet Mountain Chocolate, Bakery & Gelato: artizanat, familie și gusturi autentice, de la Sinaia la Ploiești

0

Un brand născut din pasiune pentru cafea, ciocolată și înghețată artizanală își găsește acum locul și în Ploiești. Sweet Mountain Chocolate, Bakery & Gelato, deschis în aprilie 2025 în noul parc de retail FunShop Park Ploiești (strada Găgeni, colț cu străzile Londra și Bratislava), vine cu o ofertă construită în ani de muncă și rafinament în Valea Prahovei.

Afacerea este fondată și condusă de o familie de antreprenori locali care ne-au vorbit, în cuvintele lor, despre începuturi, valori, provocări și planuri de viitor:

Sweet Mountain Chocolate, Bakery & Gelato

Suntem o afacere de familie născută din pasiunea comună pentru gusturile fine și momentele petrecute împreună. De ani buni, aducem bucurie în fiecare ceașcă de cafea, fiecare linguriță de înghețată artizanală și fiecare pătrățel de ciocolată pregătită cu grijă. De peste 12 ani, lucrăm cu pasiune pentru a aduce clienților noștri produse autentice, artizanale.

Totul a început inițial în Ploiești, în 2013, când am pus pe picioare un mic „atelier“ parfumat de mirosul inconfundabil al cafelei şi ceaiului de bună calitate: „Atelierul de Cafea”.

Ideea afacerii a pornit de la o carte, Confesiunile unui cafegiu a lui Gheorghe Florescu. La micul „Atelier de Cafea”, se putea bea o ceaşcă de cafea, măcinată şi preparată pe loc, și se găseau peste 150 de feluri de ceai şi câteva zeci de sortimente de cafea, pentru ibric, filtru sau espresor, cu nume care le dezvăluie zona de origine – Mexic, Columbia, Brazilia, Kenya, Tanzania, Guatemala, Costa Rica, Etiopia explică antreprenorul Liviu Ciobanu.

Ulterior, îndrăgostiți fiind de munte, am deschis în 2015, în Sinaia, după același concept, „Prăvălia cu Cafea”, care și astăzi este un loc de suflet atât pentru noi, cât și pentru sinaienii care ne vizitează zilnic, dar și pentru turiști.

În 2020, tot în Sinaia, am deschis prima gelaterie și donuterie, sub numele „Sweet Mountain Bakery and Gelato”, încercând să îmbinăm în denumire muntele și produsele oferite de noi – produse realizate cu grijă și respect pentru ingrediente și client.

În aprilie 2025, plini de speranță, am revenit în orașul natal, Ploiești, și am deschis „Sweet Mountain Chocolate, Bakery & Gelato”, din dorința de a oferi și ploieștenilor produsele cu care ne-am făcut cunoscuți pe Valea Prahovei și cu care, sperăm noi, să ne diferențiem.

Ne dorim să facem cunoscute produsele noastre unui public mai larg și să ajungem în casele celor care apreciază calitatea și autenticitatea. Promovăm produsele prin paginile noastre de social media și colaborăm cu alte afaceri din județ cărora le oferim produsele noastre.

Toate produsele noastre sunt realizate manual, în loturi mici, cu ingrediente atent selecționate:

cafea de specialitate prăjită local, înghețată fără aditivi sau arome artificiale, ciocolată fină preparată cu măiestrie după rețete proprii și praline pictate manual.

Credem în calitate, simplitate și apropierea de clienții noștri – de aceea fiecare produs pe care îl oferim poartă o parte din povestea noastră.

Vrem să ne facem cunoscuți celor care apreciază lucrurile făcute cu suflet, gustul autentic și experiențele locale. Ne găsiți în Ploiești și Sinaia, unde povestim cu drag despre fiecare produs nou.

Folosim doar cafea verde de specialitate, provenită din ferme sustenabile, și o prăjim în loturi mici, direct în laboratorul nostru. Astfel, avem control total asupra profilului de aromă și ne asigurăm că fiecare ceașcă oferă prospețime și complexitate.

Prăjirea artizanală în loturi mici înseamnă mai multă atenție la detalii și o cafea care păstrează caracterul boabelor – nu un produs industrial, ci un gust viu, proaspăt și unic.

Înghețata noastră artizanală este exact cum ar trebui să fie: naturală, cremoasă, autentică. Înghețata nu este doar un desert – e o poveste despre bucurie, răsfăț și gusturi autentice. De aceea, am ales să facem înghețată artizanală, folosind doar ingrediente naturale, atent alese, fără coloranți, arome artificiale sau conservanți. Ne inspirăm din rețetele tradiționale italiene, dar adăugăm un strop din sufletul nostru și ingrediente locale atunci când este posibil.

Folosim lapte proaspăt, frișcă naturală, ouă pasteurizate, iar pentru aromele speciale alegem doar ce e mai bun: vanilie Bourbon veritabilă, ciocolată neagră artizanală (cu minimum 70% cacao), fistic de calitate, fructe de sezon.

Procesul este lent și atent controlat – nu grăbim nimic. Nu folosim baze industriale, emulsificatori sau pudre, doar ingrediente reale și pasiune sinceră pentru ceea ce facem.

Ce ne-a bucurat a fost că acum, când am deschis în Ploiești, clienții noștri din Sinaia ne-au recunoscut produsele și s-au bucurat că am venit mai aproape de ei.

Vezi și Vladimir Dascălu de la Angelick Gelato, primul gelatier care a reprezentat România la o competiție internațională

Și pentru că înghețata este o afacere sezonieră în România, am încercat să oferim clienților și ceva care să se poată consuma iarna – și am început să producem ciocolată artizanală și praline. Lucrăm cu ciocolată belgiană atent selecționată.

Fiecare bucată este turnată, umplută și finisată manual. Pralinele noastre pictate manual spun o poveste în fiecare culoare – sunt decorate una câte una, cu pensula, și umplute cu creme fine din fructe, alune de pădure, caramel sau diverse ganacheuri.

Este o afacere mică, dar în fiecare produs vei simți mâna omului, nu a fabricii. Nu vrem să oferim doar un desert, ci o experiență pentru simțuri.

În prezent, alături de noi lucrează o echipă formată din 9 colegi, pe care îi considerăm parte din familie. Încercăm să fim prezenți permanent atât în producție, cât și în locațiile din Sinaia și Ploiești, alături de echipă și client, uniți prin aceeași pasiune pentru cafea, înghețată și ciocolată și respect pentru ingrediente și produse.

Ne-am creat o întreagă comunitate în jurul brandului nostru, fiind permanent atenți la dorințele clienților și încercând să ne adaptăm noutăților în domeniu, prin participarea la târguri atât în țară, cât și în străinătate.

Lumea se schimbă, gusturile evoluează, tehnologia ne provoacă să fim mereu prezenți. Dar în mijlocul tuturor acestor schimbări, noi alegem să rămânem fideli valorilor: calitate, produse făcute cu grijă și o relație sinceră cu fiecare client.

Cea mai mare provocare a fost perioada pandemiei – care ne-a testat limitele, dar ne-a și format. Ne-a învățat că suntem capabili de mai multă empatie, reziliență și reinventare decât am fi crezut.

Pentru 2025 sperăm ca ploieștenii să facă asocierea între numele nostru și produse artizanale de cea mai bună calitate. Ne dorim o promovare mai activă online și mai ales în rândul tinerilor. Sperăm să extindem echipa și colaborările locale.

Peste 5 ani ne imaginăm ca Sweet Mountain Chocolate, Bakery & Gelato să fie un punct de referință pentru gusturi autentice și produse artizanale – un loc în care clienții să simtă nu doar aroma cafelei sau gustul înghețatei și ciocolatei adevărate, ci și energia unei familii care face totul cu pasiune, ne spune Liviu Ciobanu.

Articole Recente

Cele mai populare articole

Cele mai citite articole

PRAHOVALIBERA.RO
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.