Acasă Blog

Cristian Cîmpan – partenerul nostru și fondatorul Fermei Măgărițelor candidează la scaunul de primar!

0

Puține lucruri ne fac mai împliniți decât conștientizarea faptului că suntem în compania unor oameni deosebiți. Unor români pe care știm că ne putem baza și care fac cinste acestei comunități și întregii țări. Unul dintre aceștia este partenerul proiectului nostru Fabricat in RO – Cristian Cîmpan.

L-am cunoscut pe Cristian Cîmpan cu mulți ani în urmă și ne-a fermecat cu pasiunea lui pentru tot ce înseamnă tradițional și autentic. Cristian este un promotor al produselor locale, iubind tot ce înseamnă produse tradiționale românești. De asemenea, cu avântul și zelul de care dă dovadă când vine vorba de afacerea sa cu laptele de magarita, ca fondator al Fermei Măgărițelor, ne-a motivat și pe noi să luptăm pentru mai mult și să ne depășim limitele.

Din anul 2019 Ferma Măgărițelor face parte din comunitatea Fabricat in RO deoarece Cristian a văzut în noi calitățile unor parteneri în care poate avea încredere deplină și de atunci încoace avem parte de o colaborare fructuoasă de ambele părți.

Și pentru că știm că ca astfel de oameni întâlnești doar de câteva ori în viață și doar dacă ești norocos, am hotărât să ducem relația noastră la următorul nivel, iar astăzi nu promovăm împreună doar lapte de magarite, ci o gamă largă de produse românești întrucât alături de Cristian am fondat Asociația Producătorilor Români Fabricat in RO.

Încă de pe băncile școlii Cristian s-a remarcat ca un om cu mult potențial, prin studiile sale superioare și diplomele obținute atât în țară cât și peste hotare. Iar acest potențial îl valorifică din plin astăzi, ca om de afaceri premiat la Gala Antreprenorilor din România.

Pe plan personal, Cristian este un familist convins. El se străduiește să ofere celor trei copii ai săi un mediu sănătos și o educație aleasă și abia așteaptă să-l întâlnească în viitorul apropiat pe cel de-al patrulea. Îndrăgostiți de Oradea și tot ce are ea de oferit, împreună cu soția sa Cristian a hotărât să-i crească pe cei mici în comuna Hidișelul de Sus, unde locuiesc în prezent și unde Cristian a luat hotărârea să candideze anul acesta ca primar.

Agenda lui Cristian Cîmpan pentru viitorul locuitorilor comunei Hidișelul de Sus

1. Acces la apă potabilă pentru fiecare locuință

Pentru că apa este o resursă absolut esențială pentru fiecare gospodărie, dacă va fi ales primar Cristian și-a luat angajamentul de a aduce apă potabilă în fiecare locuință din Hidișelu de Sus, oferind fiecărei familii acces facil la apă de calitate.

2. Finalizarea capelelor și consolidarea comunității

Capelele neterminate din comuna Hidișelu de Sus au fost luate în vizor de Cristian care a hotărât să le finalizeze în timpul mandatului său. De asemenea, cât timp va ocupa scaunul de primar, Cristian s-a hotărât să promoveze și să unească comunitatea locală prin organizarea de activități și evenimente care să-i aducă pe locuitori comunei mai aproape. 

3. Reabilitarea infrastructurii agricole și sprijinirea fermierilor

Investițiile în reabilitarea drumurilor agricole și în modernizarea infrastructurii se numără și ele printre prioritățile din agenda de primar a lui Cristian. Fermierii din Hidișelu de Sus și întreaga comunitate locală are nevoie de acces facil la piețe și servicii moderne, lucru pe care Cristian are în plan să-l ofere.

4. Sprijinirea comunității agricole prin asociații cooperative

Tot în sprijinul fermierilor, Cristian are în plan să dezvolte asociații și cooperative agricole care să consolideze și să promoveze interesele acestora și ale micilor producători din comunitate. 

5. Crearea de locuri de muncă prin dezvoltarea unui parc industrial

Ca primar Cristian și-a propus înființarea unui parc industrial prin atragerea de investiții. Acesta va deveni un motor important pentru creșterea economică a comunității, creând noi locuri de muncă și implicit condiții mai bune de trai pentru locuitorii comunei.

6. Îmbunătățirea calității vieții prin construirea unui parc reacreativ

Pentru că odihna și relaxarea sunt la fel de importante ca munca, Cristian promite locuitorilor comunei Hidișelu de Sus amenajarea unui parc modern și sigur, un spațiu potrivit pentru distracție și relaxare, indiferent de vârstă.

7. Administrație responsabilă și transparentă

În vederea promovării transparenței și egalității, Cristian se angajează să facă tot posibilul pentru ca toți cetățenii comunei să beneficieze în mod echitabil de bunurile și serviciile publice oferite în cadrul acesteia.

8. Susținerea tinerilor și a solidarității intergeneraționale

Pentru că el însuși a fost un student conștiincios, Cristian și-a propus să-i sprijine pe tinerii care aspiră la programe de educație superioară, formare personală și integrare în câmpul muncii. Acest sprijin va veni și în ajutorul locuitorilor mai în vârstă, consolidând legăturile dintre generații și promovând spiritul de echipă, ideea de apartenență și solidaritatea.

9. Dezvoltarea afacerilor și producției locale

Cristian promite să se implice personal în susținerea și promovarea afacerilor și producției locale. În calitate de antreprenor de succes, el știe că afacerile prospere susțin creșterea economică a întregii comunități și oferă locuitorilor acestora diversificarea surselor de venituri.

10. Promovarea comunei și atragerea de fonduri pentru educația și integrarea tinerilor

Cristian și-a propus să ducă faima comunei orădene din care face parte până în capitală, căutând și la București surse suplimentare de finanțare pentru educarea tinerilor și organizarea de programe cu scop de integrare a acestora în câmpul muncii. Se vor crea astfel oportunități viabile de lucru pentru toate categoriile de vârstă din Hidișelu de Sus.

Acestea sunt doar câteva din lucrurile pe care Cristian și-a propus să le realizeze dacă va fi ales primar și pe care noi suntem convinși că le va putea înfăptui. Un om care a reușit să facă celebru în toată țara un produs atât de neobișnuit ca laptele de măgăriță, cu siguranță va putea face lucruri minunate pentru o comună cu oameni harnici și ambițioși. Așadar, Fabricat in RO îl susține pe Cristian Cîmpan în viitoarea campanie electorală și sperăm ca și voi, membrii comunității noastre, să-i recunoașteți meritele și să-l încurajați!

Material comandat de Partidul Oamenilor Tineri – Executat de Fabricatinro SRL, CUI MANDATAR: 21240515.

Criza din domeniul IT ajunge şi în România. Companiile care au concediat deja sute de angajați

0

Un raport al Romanian Economic Monitor, departamentul de cercetare al Universității Babeș-Bolyai, evidențiază că în Statele Unite, 684 de angajați din sectorul IT își pierd locurile de muncă zilnic și că în România se observă deja o încetinire a ritmului de angajare în acest domeniu. Cercetătorii UBB atribuie valul de disponibilizări dezvoltării inteligenței artificiale.

Potrivit Antena3 CNN, două mari companii din România au efectuat disponibilizări semnificative în ultima lună. NTT Data România a renunțat la 2% din angajați, iar Gameloft a închis complet filiala sa din Cluj.

Sectorul bancar nu este nici el imun la aceste schimbări, notează Ziarul Financiar. Dacă în 2008 băncile din România aveau peste 71.000 de angajați, la sfârșitul anului trecut acest număr a scăzut la puțin peste 51.000.

Tot mai multe instituții financiare apelează la disponibilizări masive. Banca elvețiană UBS a anunțat că începând din iunie va renunța la 30.000 de angajați, iar Societe Generale a concediat 900 de angajați în filiala sa principală din Franța în luna februarie.

Analiștii economici își exprimă temerea că dezechilibrele din aceste două industrii vor afecta și alte domenii.

Criză în companiile IT din România:

 • NTT Data România: 2% din angajați concediați
 • Gameloft: Filiala din Cluj închisă (136 concedieri)

Raport Romanian Economic Monitor (UBB):

 • 684 de disponibilizări zilnice în industria IT din SUA
 • Încetinirea ritmului de angajare în sectorul IT din România

Articolul Criza din domeniul IT ajunge şi în România. Companiile care au concediat deja sute de angajați apare prima dată în Money.ro.

Pachetele cu alimente 2024. Lista produselor a fost modificată 

0

Anul acesta, persoanele aflate în situații vulnerabile vor beneficia de pachete cu alimente. Conform Hotărârii Guvernului nr. 70/2024, pachetele alimentare trebuie ridicate personal de la centrele speciale de distribuție. Această hotărâre, aplicabilă deja, a fost stabilită în luna februarie.

Pachetele cu alimente 2024. Lista a fost modificată

Recent, lista produselor incluse în pachetele alimentare a suferit modificări. Smântâna de gătit a fost eliminată, iar cantitatea de făină și carne conservată de porc a fost redusă, conform avocatnet.ro. Pachetele vor conține acum produsele din tabelul de mai jos:

Produs Cantitate
Făină Reducere
Carne conservată de porc Reducere
Alte produse Neschimbate
 • Beneficiarii vor putea ridica pachetele pe baza unui act de identitate valabil.
 • Identitatea persoanei va fi verificată pe listă, iar beneficiarul va trebui să semneze pentru primirea produselor alimentare.
 • Pachetele se vor ridica personal de la centrele de distribuire din localitatea de domiciliu, a căror amplasare va fi stabilită de autoritățile administrației publice locale.

În cazurile în care destinatarii finali nu se pot deplasa, autoritățile administrației publice locale vor asigura livrarea pachetelor cu alimente la domiciliul sau reședința acestora.

În acest an, pachetele vor avea o valoare de cel mult 125 de lei și vor fi acordate o dată la șase luni persoanelor cu venituri mici, celor care primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii sau celor aflați în situații critice de viață.

Pentru a stabili dacă o persoană se află într-o situație critică, autoritățile locale trebuie să desfășoare o anchetă socială.

Aceste măsuri sunt menite să sprijine persoanele defavorizate, asigurându-le accesul la alimente și produse de bază necesare pentru un trai decent.

Articolul Pachetele cu alimente 2024. Lista produselor a fost modificată  apare prima dată în Money.ro.

Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa care merită vizitată

0

În peisajul turistic european, un oraș din România reușește să atragă atenția străinilor ca destinație care merită vizitată. Recunoscut pentru farmecul său autentic și costurile accesibile, București a fost desemnat cel mai ieftin loc de vizitat din Europa în 2024.

Conform estimărilor realizate de experții site-ului Flight Hacks și publicate de DailyMail, costul mediu zilnic pentru turiști în București este de „doar” 331,03 dolari. Această sumă include mâncarea, transportul, călătoriile interne cu trenul sau cu autobuzul, vizitele la obiective turistice și cazarea.

Topul celor mai ieftine destinații de vacanță din Europa

 1. București, România
  • Costul mediu zilnic: $331,03
 2. Varșovia, Polonia
  • Cost mediu zilnic: $339,34
 3. Sevilla, Spania
  • Costul mediu zilnic: $347,66
 4. Cracovia, Polonia
  • Cost mediu zilnic: $354,66
 5. Istanbul, Turcia
  • Cost mediu zilnic: $371,74
 6. Praga, Republica Cehă
  • Cost mediu zilnic: $376,25
 7. Riga, Letonia
  • Cost mediu zilnic: $385,82
 8. Palermo, Italia
  • Cost mediu zilnic: $413,46
 9. Porto, Portugalia
  • Cost mediu zilnic: $421,80
 10. Frankfurt, Germania
  • Cost mediu zilnic: $432,56

Detalii despre costurile din București

Bucureștiul nu doar că este cel mai ieftin oraș din Europa pentru turiști, dar oferă și cel mai mic preț mediu la hotel dintre toate destinațiile europene, cu doar 164,86 dolari pe noapte. O masă la un restaurant ieftin costă aproximativ 50 de lei românești (16 dolari), iar o cină pentru două persoane la un restaurant de categorie medie se ridică la aproximativ 82 de dolari.

Atracții turistice și activități în București

Vizitarea Bucureștiului merită nu doar datorită prețurilor accesibile, ci și datorită numeroaselor atracții turistice. Străzile din Orașul Vechi sunt încărcate de istorie, iar fermecătorul Muzeu Micul Paris este esențial pentru cei care doresc să se cufunde în arta, arhitectura și istoria țării. Pentru doar 50 de dolari, turiștii pot face o excursie de o zi din București în Transilvania pentru a explora faimosul Castel Dracula (Castelul Bran).

Articolul Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa care merită vizitată apare prima dată în Money.ro.

O veste bună! Tarifele pe ora de manoperă la service-urile auto ar putea fi plafonate

0

Costurile reparațiilor auto ar putea fi reglementate prin tarife de referință, dacă amendamentele introduse în Parlament vor fi aprobate. Această propunere, susținută de Consiliul Concurenței, urmărește să plafoneze atât tarifele percepute de service-urile auto pentru reparații efectuate în baza polițelor RCA, cât și sumele facturate pentru închirierea mașinilor de schimb oferite șoferilor păgubiți.

Reacții din industria service-urilor auto la această propunere

Reprezentanții service-urilor auto nu sunt însă entuziasmați de această posibilă schimbare. Plafonarea tarifelor maximale per ora de manoperă este văzută ca o măsură care ar putea destabiliza echilibrul financiar al acestor afaceri.

„Normal că fiecare își pune adaos-ul lui comercial,” spune un bărbat, reflectând preocupările legate de menținerea profitabilității în contextul creșterii costurilor. „Ar fi ideal. Sunt mari, totul s-a scumpit, nu numai la service-urile auto,” adaugă altcineva, subliniind povara economică resimțită de consumatori.

Impactul plafonării tarifelor

În cazul adoptării amendamentelor, tarifele maxime per ora de manoperă la service-urile auto care fac reparații cu RCA ar fi plafonate, ceea ce ar preveni facturile excesive către asigurători și ar reduce costurile asigurărilor obligatorii pentru clienți. În 2023, costurile cu ora de manoperă pentru reparațiile auto au crescut cu 21% față de anul precedent, ceea ce justifică, în parte, necesitatea unei reglementări.

Dan Barbu, președintele Patronatului Operatorilor de Service Auto, atrage atenția asupra importanței echilibrului între părțile implicate: păgubiți, service-uri și asigurători. „Păgubitul este cel mai important în această ecuație, iar service-ul și asigurătorul ar trebui să fie în echilibru,” explică el. „Adoptarea acestor reglementări ar duce foarte multe service-uri în faliment,” avertizează Barbu, subliniind riscurile economice pentru industrie.

În prezent, actul normativ este doar la stadiul de proiect. „Avem niște discuții în cadrul grupului pe subiectul acesta. Nu sunt niște amendamente definitive,” spune Ciprian Șerban, lider de grup PSD în Camera Deputaților. O decizie finală urmează să fie luată în perioada următoare, după dezbaterile din cadrul Comisiilor de Specialitate.

Contextul General

Într-un context în care România conduce în topul european al numărului de accidente auto, cu aproximativ 400.000 de astfel de evenimente anual, necesitatea unor reglementări clare și echitabile devine tot mai evidentă. Șoferii își duc tot mai des mașinile în service, iar stabilirea unor tarife de referință ar putea aduce beneficii semnificative pentru toate părțile implicate, dacă este implementată corect.

Articolul O veste bună! Tarifele pe ora de manoperă la service-urile auto ar putea fi plafonate apare prima dată în Money.ro.

Pregătit de bătaie! Florin Ghiță luptă pe 24 mai, la Ploiești, în cadrul Galei Colosseum Tournament 42!

0

Meciul lui Florin Ghiță din cadrul Galei Colosseum Tournament 42, va fi împotriva lui Cosmin Ionescu, un bucureștean în vârstă de 36 de ani, campion mondial Colosseum Tournament, în 2018, la categoria 86 kg.

Inițial, Florin Ghiță trebuia să se bată cu Alin Nechita, însă din păcate acesta a suferit o intervenție chirurgicală dificilă, și, astfel, nu poate participa la Gala Colosseum Tournament 42.

„Nu ne dorim niciodată aceste postări și suntem alături de Alin Nechita. Campionul nostru a trecut , în urma unor dureri groaznice la stomac, printr-o operație dificilă. Totul este bine acum și îl așteptăm să se întoarcă mai puternic decât înainte.

Vom aduce alt adversar pentru Florin Ghiță, un fost campion Colosseum Tournament , cei doi luptând pentru centura interimară”, au anunțat organizatorii.

Potrivit Observatorul Prahovean, Florin Ghiță a confirmat informația potrivit căreia Alin Nechita nu va fi adversarul său în meciul de vineri seară. „Alin Nechita a fost operat de urgență. Adversarul mi-a fost schimbat. O să lupt cu Cosmin Ionescu…”, a confirmat campionul ploieștean.

Biletele pentru Gala Colosseum Tournament 42, din data de 24 mai 2024, de la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești, se pot achiziționa de la Cafeneaua Lui Caragiale, str. Toma Caragiu, Ploiești, nr 11.

Sursă – Facebook Colosseum Tournament
– Observatorul Prahovean

Mașina furată în plină zi, de pe o stradă din Ploiești! Polițiștii Secției 2 au depistat făptașul!

0
Fotografie cu caracter ilustrativ

Miercuri 22 mai 2024, în jurul orei 16.30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție nr. 2 Ploiești au fost sesizați de către un bărbat despre faptul că i-ar fi fost sustras autoturismul.

Din primele verificări, polițiștii sosiți la fața locului au constatat faptul că autoturismul ar fi fost parcat pe o stradă din municipiul Ploiești, în jurul orei 16.15.

Persoana bănuită de comiterea faptei ar fi sustras autoturismul neasigurat, parcat în fața domiciliului proprietarului.

Autoturismul a fost dat în urmărire, efectuându-se verificări în vederea identificării acestuia.

În urma investigațiilor și a cercetărilor efectuate, polițiștii au identificat autoturismul în cauză în zona râului Dâmbu.

La scurt timp, în zonă, polițiștii au depistat și identificat un tânăr de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei.

În cauză, cercetările sunt continuate în vederea stabilirii situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun în cauză.

Țară, țară, vrem ostași. Dar românii nu vor. O nouă campanie de recrutare

0

Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează, în perioada 20 mai – 27 iunie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să devină rezerviști voluntari în Armata României.

„Ministerul Apărării Naționale organizează, în perioada 20 mai – 27 iunie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Sunt disponibile 4936 de locuri de rezerviști voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați) în unități militare de pe întreg teritoriul național.

Procesul de recrutare și selecție se desfășoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, republicată, și a Ordinului ministrului apărării naționale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă.

MApN explică și care va fi procesul de recrutare

Cetățenii interesați se pot informa la centrele militare despre etapele procesului de recrutare și selecție, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde vor susține examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care vor urma programul de instruire inițială, dacă este cazul, și despre avantajele serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.

„Candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, orientându-se către funcțiile pentru care îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare. Detalii suplimentare pot fi obținute de la sediul centrelor militare zonale, județene sau de sector”, se mai arată în comunicat.

La prezentarea la centrul militar, cetățenii care doresc să devină rezerviști voluntari vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original și copie, certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim șase luni înainte de data depunerii, acte de studii și/sau alte documente care atestă competențe dobândite în viața civilă, în original și copie, permisul de conducere valabil, în original și copie, dacă este cazul, pentru candidații fără pregătire militară, dacă postul pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice și livretul militar, în original și copie, dacă este cazul, doar pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

MApN precizează că prin adoptarea Legii nr. 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I, din 05.05.2021, respectiv republicarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari în Monitorul Oficial al României nr. 603, Partea I, din 17.06.2021, au intrat în vigoare măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar. Printre cele mai semnificative măsuri se numără creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau misiuni, de la 10% la 30% din solda de funcție, la care se adaugă solda gradului deținut, creșterea cuantumului indemnizației de instalare, eliminarea obligației de restituire a cheltuielilor de recrutare și selecție în cazul nesemnării/nefinalizării contractului, eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate, precum și posibilitatea repartizării în funcție fără susținerea probelor de selecție pentru rezerviștii proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

Articolul Țară, țară, vrem ostași. Dar românii nu vor. O nouă campanie de recrutare apare prima dată în Money.ro.

Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu

0

Cele mai faimoase băi termale istorice din România, aflate în Băile Herculane, au fost transformate într-un muzeu de un localnic, după ce nimeni nu a valorificat potențialul lor uriaș.

În inima Stațiunii Băile Herculane se găsesc Băile Apollo, un tezaur istoric din perioada romană de pe teritoriul României. Supranumită odinioară perla Banatului Montan, această stațiune are o istorie de aproape două milenii, datând din vremea împăratului Traian.

Băile termale Apollo au fost neglijate și uitate

Până de curând, Băile Apollo au fost neglijate și uitate. Însă, Iancu Dumitru, un fost ospătar pasionat de istorie și artă, a avut viziunea de a transforma aceste ruine într-un muzeu atractiv pentru turiști. Având o mică afacere de suveniruri în fața clădirii istorice, Dumitru a cerut permisiunea proprietarului pentru a curăța și amenaja situl.

„Am realizat că aici este ceva special. Istoria fabuloasă a acestor locuri atrage mulți turiști! Cea mai mare satisfacție este mulțumirea oamenilor care vin și vizitează. Am investit nu doar bani, ci și pasiune și dăruire în acest proiect”, a declarat Iancu Dumitru.

După obținerea permisiunii, el a investit câteva zeci de mii de euro pentru a curăța și amenaja băile, fără a efectua restaurări majore.

„Nu am făcut lucrări de construcții, doar am curățat și amenajat clădirea. Nici măcar o vopsea nu am dat, pentru că nu am vrut să stric nimic. Nu am vrut să pierd farmecul original,” a explicat Iancu.

Astăzi, Băile Apollo sunt deschise vizitatorilor, oferind o incursiune fascinantă în trecut. Din cele 28 de băi, unele sunt dedicate unor personalități marcante, cum ar fi Mihai Eminescu și Nicolae Ceaușescu , potrivit ziare.com.

Articolul Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu apare prima dată în Money.ro.

Dan Schwartz: Suntem într-un an de sacrificiu. Urmările nu vor întârzia să apară

0

Dan Schwartz, consultant fiscal, auditor financiar și expert contabil, răspunde întrebărilor Money.ro despre situația în care se află azi România și unde ar putea ajunge.

Money.ro: Se apropie prima rundă de alegeri din acest an. Avem cea mai mare inflație din UE, iar deficitul bugetar a explodat. Cum vedeți anul 2024?

Dan Schwartz: Fiind profund electoral, anul 2024 poate fi considerat un an “de sacrificiu” pentru bugetul de stat al României. Au fost făcute multe promisiuni populiste, au fost efectuate cheltuieli bugetare mai mult sau mai puțîn utile dar cu siguranță în exces, veniturile bugetare au fost (din nou) bugetate prea optimist. Toate acestea combinate cu creșteri de fiscalitate semnificative, cu intervenții masive ale statului în economie și cu o productivitate a muncii și capitalului nu suficient de ridicate au făcut ca inflația să se mențină, în ciuda eforturilor făcute de Banca Națională, oferta de bunuri și servicii fiind adusă de multe ori la nivelul cererii prin achiziții din import. În condițiile acestea, bineînțeles că bugetul României a avut de suferit, deficitul înregistrat depășind estimările inițiale iar scăderile de prețuri mult trâmbițate la nivel politic apărând ca iluzorii. Depășirile de cheltuieli bugetare combinate cu o colectare relativ scăzută a veniturilor bugetare, pe scurt deficitul de anul acesta, au dus la creșterea gradului de îndatorare a României, cu urmări negative ce se vor vedea abia în anii ce urmează.

Money.ro: Care sunt măsurile pe care le-ați lua pentru a domoli inflația și a limita deficitul?

Dan Schwartz: Pe tremen scurt, este dificil de identificat măsuri care să producă rapid o scădere a inflației și să ducă la micșorarea deficitului bugetar. Chiar dacă ar fi identificate, cu siguranță că astfel de măsuri, care ar presupune apelarea la austeritate, nu ar fi luate în plin an electoral. S-ar putea avea totuși în vedere, începând chiar de anul acesta, măsuri cu acțiune pe termen mediu și lung cum ar fi stabilirea unei startegii bugetare bazate pe resurse proprii ale României și mai puțin pe surse atrase, fie ele granturi europene sau credite pe termen mediu și lung, începerea mult doritei reforme a statului român plecând de la reorganizarea teritorială, redimensionarea aparatului administrativ, controlul strict al cheltuielilor bugetare, în special a celor salariale și de protecție socială. În zona veniturilor, ar fi necesară o mai corectă și judicioasă estimare a acestora prin recurgerea la tehnici de bugetare moderne, bazate pe analize și studii de impact, dublată de o colectare mai ridicata a creanțelor fiscale prin creșterea gradului de conformare voluntară a contribuabililor și prin diminuarea evaziunii fiscale. În zona politicilor fiscale, ar fi necesară reformarea reală a sistemului fiscal românesc în sensul transformării lui într-un instrument de susținere a creșterii economice a României, ceea ce ar  presupune apelarea la principii ce par a fi fost uitate, cum ar fi simplitatea, claritatea, predictibilitatea, și eficienta economică.

Money.ro: Urmează alte runde de alegeri. În acest context credeți că măsurile propuse de Dvs vor fi luate?

Dan Schwartz: Deși mă consider un optimist (moderat), nu cred că în plin an electoral vor fi luate măsuri ce ar presupune austeritatea bugetară, chiar dacă ele sunt logice din punct de vedere economic și social. Cu toate acestea, tocmai datorită optimismului meu moderat, îmi place să cred că în spatele ușilor închise, în laboratoarele de lucru ale tuturor partidelor politice, se fac analize realiste ale implicațiilor pe care populismul electoral le-ar putea avea asupra viitorului României și, în consecință, se procedează la gândirea și redactarea de politici economice și fiscale realiste ce vor deveni realitate începând de anul viitor, indiferent de cine va căștiga alegerile de toate felurile.

Money.ro: Toată lumea vorbește despre un decont al exceselor financiare ale statului în 2024. Când va fi acest decont? În ce ar consta acesta?

Dan Schwartz: Efectele negative ale populismului electoral nu se vor vedea imediat, economia românescă având un nivel relativ ridicat de reziliență. Într-un scenariu moderat, vom asista probabil începând cu mijlocul anului viitor la încetiniri ale ritmului de creștere economică și la o relativă scădere a nivelului de viață al populației. Într-un scenariu mai puțin moderat, excesele financiare ale anului 2024 se vor face simțite chiar înainte de sfârșitul anului acesta și vor conduce la accentuarea deficitului bugetar, la alegeri cu rezultate viciate de nemulțumirile populației, la dificultăți în menținerea nivelului de stabilitate economică și sociala a României și, ținând cont de contextual politic internațional extrem de volatil, ar putea avea chiar consecințe în ceea ce privește siguranță națională.

Money.ro: În contextul în care Bulgaria ratează aderarea la moneda europeană, România mai are un orizont de a trece la moneda Euro?

Dan Schwartz: Trecerea la euro se face de către fiecare țară în mod individual și este, în ultimă instanță, o decizie politică, bazată însă pe considerente economice. Nu cred că eșecul unei țări, Bulgaria în cazul nostru, implică în vreun fel un efect negativ în ceea ce privește aderare alteia la moneda europeană. De data aceasta, România este singură și numai economia românească și politicienii români vor determina tranziția. Un rol important îl va avea bineînțeles și Banca Națională.

Dan Schwartz este co-fondator și Managing Partner RSM Romania, și unul dintre experții recunoscuți în fiscalitate de pe piața locală. este certificat drept consultant fiscal, auditor financiar și expert contabil, și este specializat în prețuri de transfer și taxare internațională.

Portofoliul lui de clienți include companii din industria jocurilor de noroc, divertisment și media, producție, comerț, hospitalitate, marketing și educație. De-a lungul carierei sale, a contribuit deseori la dezvoltarea și actualizarea contextului legislativ național, din poziția sa de membru în Coaliția pentru România.

Expertiza sa în consultanță fiscală și leadership au fost perfecționate prin programe parcurse în cadrul Universității Harvard, Universității Washington State, Universității George Washington, și Paris Conservatoire National des Arts et Metiers.

Articolul Dan Schwartz: Suntem într-un an de sacrificiu. Urmările nu vor întârzia să apară apare prima dată în Money.ro.

Articole Recente

Cele mai populare articole

Cele mai citite articole