Dacă ești prahovean și nu știi bifurcația drumului către Plopeni, îți recomandăm să pornești la drum, în primul weekend însorit! Când ajungi în locul de care ți-am spus, lasă Plopeniul în drepta, și ai grijă ca mașina să curgă lin, pe drumul din stânga, prin peisajul de poveste, printre poieni și coline.
Drumul e bun, așa că nu trebuie să fii atent la gropi, ci să nu te fure prea tare peisajul dacă ești la volan.
Pe mine, pitorescul satului prahovean autentic, m-a oprit la Vâlcănești, o comună mică, cu 3 sate: Vâlcănești și Cătunu Brânzari, Cârjari și Trestioara.
Aici, am întâlnit un om muncitor care nu știa cu ce să înceapă mai întâi descrierea celor petrecute la Vâlcănești, pentru că nu sunt povești, ci proiecte realizate pentru comunitate.
Din vorbă în vorbă cu primarul localității, Adrian Manole, aflăm o adevărată istorie a satului Vâlcănești, spusă chiar de configurația așezării. Mărturie stau școala și biserica satului.
Școala Gimnazială din Vâlcănești funcționează într-un vechi conac boieresc, restaurat din temelii, care dispune astăzi de cele mai moderne dotări: mobiler nou, table inteligente, bibliotecă, grupuri sanitare moderne, rampă pentru acces persoane cu dizabilități.
În aceeași curte cu școala, despărțite doar de o alee, se află și grădinița; un loc de joacă pentru copii, iar în spatele școlii se află un teren de minifotbal care dispune de toate dotările aferente, precum o clădire de vestiare și grupuri sanitare, dar și nocturnă iluminată pe led.
Înainte de meci, stadionul din Vâlcănești
Am nimerit cu o oră înainte de începerea unui meci de fotbal, și, nu am putut să nu aruncăm o privire și pe stadion. Gazonul era proaspăt tuns, iar deasupra tribunei am remarcat acoperișul cu tablă nouă, montat chiar din inițiativa primarului Adrian Manole.
Biserica din Vâlcănești și-a recăpătat frumusețea de odinioară
Biserica din Vâlcănești este un punct de reper, fiind obiectivul cel mai înalt din localitate, după care se ghidau cândva toți locuitorii satului.
Cu o vechime de peste 160 de ani, peste lăcașul de cult timpul și-a spus cuvântul, dar autoritățile locale nu l-au lăsat în paragină.
Pentru actualul primar din Vâlcănești, biserica reprezintă una dintre priorități, iar mărturie stă renovarea acesteia din temelii. Cu arhitectură exterioară deosebită, ansamblul lăcașului de cult se bucură de o curte plină de flori și mult verde, iar anexele si clopotnița au fost de-asemenea refăcute în totalitate.
În ultimii ani, biserica a beneficiat de dotarea cu încălzire prin pardoseală, iar recent fost montată o nouă catapeteasmă din lemn și au început lucrările de pictură.
Monitorizare video în toată comuna Vâlcănești
Sunt municipii reședința de județ care nu dispun de monitorizarea traficului rutier, sau de camere video în toate zonele, însă, la Vâlcănești, toată comuna a fost dotată cu sistem de monitorizare video, astfel încât toate locurile publice, din toate cele 3 sate ale comunei, beneficiază astăzi de supraveghere 24/24 h, benefică pentru siguranța cetățenilor.
Vâlcănești dispune de toate utilitățile
Toate cele 3 sate al comunei beneficiază în prezent de alimentare cu apă potabilă.
Comuna Vâlcănești dispune de sistem de canalizare și stație de epurare care deservește satele Vâlcănești – Cătunu Brânzari și Cârjari.
Comuna alimentează cu panouri fotovoltaice iluminatul public și stația de pompare a apei
Iluminatul public stradal cu lămpi pe led, este alimentat cu panouri fotovoltaice, acestea producând în jur de 35 – 40 kw/h. Astfel Primăria Vâlcănești reduce cheltuielile cu aproximativ 40%, pentru iluminatul public din comună.
Contractul de prosumator a fost încheiat cu Electrica pe data de 3 ianuarie, iar întreaga investiție a fost suportată de la bugetul local.
Stația de pompare a apei este la rândul său alimentată electric tot cu panouri fotovoltaice. Bazinul de apă construit de autoritățile locale din Vâlcănești, deservește atât comuna Vâlcănești, cât și Cosminele și este alimentat cu apă din barajul Măneciu.
Fonduri europene pentru Vâlcănești
Extinderea rețelei de canalizare s-a făcut din fonduri europene, cu o valoare de 200.000 euro;
Achiziția de utilaje în valoare de 60.000 euro;
Dotarea Centrului Cultural, cu costume populare și instalație de sonoriazare.
Proiecte de modernizare în folosul comunității
Au fost schimbate toate stațiile de autobuz din comună;
Pe partea stângă, cum vii dinspre Cocorăștii Mislii, într-o poieniță, te întâmpină un mic popas de relaxare și agrement, pe care, din spusele localnicilor, l-au îndrăgit foarte tare toți bicicliștii care fac circuit prin această localitate.
Proiecte în curs de desfășurare
În parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, Comuna Vâlcănești va beneficia de achiziția unu nou microbuz școlar, electric.
Comuna va intra într-un amplu proces de reabilitare străzi, drumuri de interes local și comunale în valoare de 10.000.000 lei, proiect desfășurat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
În acest moment a fost obținut proiectul tehnic pentru construirea de trotuare, iar lucrările vor fi demarate în cel mai scurt timp.
În concluzie, iată că, indiferent de obstacole sau de bugetul redus al unei unități administrativ teritoriale, acolo unde există voință, nu există nu se poate!